Jelenlegi hely

Bácskai rizses hús

Fodor Mária, a bécsi Ilona Stüberl vezetője
Ötvenkilenc éve nyitotta meg kapuját Bécs szívében a hangulatos Ilona Stüberl. A Stephansplatz-tól kétpercnyi sétára, egy nyugodt kis mellékutcában található, magyar ételspecialitásokat kínáló vendéglőt családi vállalkozásként alapította 1957-ben Somlai Mihály és felesége, Ilona, hogy hazai ízekkel örvendeztessék meg a szabadságharc után Bécsbe került honfitársaikat. Az „Ilona” a hamisítatlan magyar konyhának és a jellegzetes atmoszférának köszönhetően hamar a jó ételeket kedvelő emberek találkozóhelyévé és ezáltal a történelmi bécsi belvárosnak szerves részévé vált. A világ legkülönbözőbb tájairól érkező vendégek örömmel fedezik fel a magyar gasztronómia sajátosságait.
Bácskai rizses hús
A bécsi Ilona Stüberl vezetését – az alapító Somlai Mihály nevelt lányaként – 1987-ben vettem át és természetesen azóta is hűen követem a hagyományos „Ilona-vonalat”. Kilenc idegen nyelvre lefordított étlapunk bácskai rizses húst is kínál. Mi így készítjük:
Hozzávalók: 
  • 60 dkg sertésapróhús
  • 8 dkg zsír
  • 1 dkg pirospaprika
  • só, fokhagyma, köménymag
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 24 dkg rizs
  • lecsó (30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, zsír)
Elkészítés ideje: 
1,5
Elkészítés menete: 

A pörköltet félkövér sertéshúsból készítjük. Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és egy kis vízzel felengedjük. A hússal együtt kevés fokhagymát, köménymagot is teszünk bele. Fedővel letakarva pároljuk, úgy, hogy a hús inkább a saját zsírjában pörkölődjék. Valahányszor a zsírjára pirul, egy kis forró vizet öntünk alá. Amikor a hús már félig puha, a megmosott, pirított rizst hozzákeverjük és beletesszük a lecsót. Jól elkeverjük, majd felengedjük kétszer annyi csontlével, mint amennyi a felhasznált rizs. Megsózzuk, jól megkeverjük és mérsékelt tűzön fedő alatt puhára pároljuk. Jó étvágyat!