Jelenlegi hely

Édesanyám poéka levese

Szász Veronika
A receptet Ráckevéről küldöm, ahová Erdélyből telepedett át a családom 27 esztendeje.
Édesanyám poéka levese
Mai napig erdélyi konyhát vezetek, családom igen szereti, és értékeli annak ellenére, hogy a menyeim idevalósiak. A fenti receptet Édesanyámtól tanultam, nem csak ünnepnapokon főzte, hétköznap is. Nyáron kiszaladt a kertbe, hozott egy marék zöldséget, egy pár szem szilvát. Nemcsak füstölt hússal főzte, ha levágott egy csirkét, gyorsan elkészült ez a finom leves. Télen általában füstölt húsból készítette, szerintem azzal az igazi. És persze aszalt szilvával. Idegenbe szakadt unokaöcsémnek szoktam főzni amikor meglátogat. Ő szokta mondani: " Néném ez nagyon finom, de olyat mint Mama amilyet főzött, senki nem tud. Attól még a halott is feltámadt". Hát igen, a gyermekkori emlékeket nem lehet elfelejteni. Szeretettel osztom meg receptemet.
Hozzávalók: 

50 dkg füstölt csülök (majdnem készre főzve) 3 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, 1 kis karalábé, darabka zeller, 1 közepes vöröshagyma,  2 db babérlevél, egy marék aszalt szilva, só, bors, fahéj, petrezselyem zöld, zsiradék, 1 ek. liszt, citromlé v. ecet, 1 tojásból galuska.

Elkészítés ideje: 
1 óra
Elkészítés menete: 

Kevés zsiradékon (fele olaj - fele zsír) az apróra vágott hagymát megfuttatom. Hozzáadom a kockára vágott zöldségeket, kis párolás után hozzáteszem a kockára vágott füstölt csülköt, melyet előre már szinte készre főztem. Beledobom a babérlevelet, és felöntöm a csülök levével. Sózás a létől függ. Mindent puhára főzök. Fűszerezem egy tekerésnyi fekete borssal. Mikor majdnem kész a levesem, beleszaggatok egy tojásból pici galuskákat.  Míg fő a leves, egy kis lábosban megfőzöm az aszalt szilvát, de csak alig, nem kell szétfőzni, beleszórok egy kanál cukrot, és fél kk. fahéjat -afféle kompótot főzök. Ezt félreteszem. Elkészítem a kanál lisztből kis zsiradékon a világos rántást, és ezzel sűrítem picit a levesemet. Ekkor teszem hozzá a szilvát is. Egyet lobbantom, ha kell öntök hozzá kis citromlevet ill. ecetet, mert ez egy kissé savanykás leves. Megszórom petrezselyem zöldjével, és friss házi kenyér kíséretével tálalom. Nyáron Anyám nem aszalt szilvával, hanem nyers szilvával készítette. A szilvának volt annyi savanyúsága, hogy nem kellett a levest semmivel savanyítani. Íze utolérhetetlen.