Jelenlegi hely

Rétes (Strudel) sváb-brazil módra

Molnár Orsolya
Jaraguá do Sul a strudel brazíliai fővárosa. Ez a rétesféle tette és teszi híressé a helyi magyar kolóniát, olyannyira, hogy fesztivált is rendeznek, ahol többféle ízben megkóstolható: mogyorós, banános, káposztás, almás és persze túrós ízben is. A receptet gyűjtötte és fordította Molnár Orsolya, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasa, Forrás: Bernadete Panstein
Rétes (Strudel) sváb-brazil módra
A helyiek elmondása szerint: „A strudel, ahogy mi készítjük, az eredeti recept egy átirata. Az 1891-ben ide érkező magyarok, svábok az idők folyamán átalakították a receptet, és a helyi alapanyagokhoz, ízekhez szabták. Hagyományosan esküvőkre készítették a menyasszonyok nagyanyái. A probléma az volt, hogy a tészta minduntalan összecsomósodott és nem tudták feltekerni. Ezért ma a tésztát laposra nyújtják és a tölteléket a közepére helyezik, így tekerik fel, majd tepsibe helyezve megsütik.”
Hozzávalók: 

A tésztához:

700 g búzaliszt
3 tojás
250 g vaj (1/4 tabela)
fél pohár (1 dl kb.) langyos víz

 

A túrós töltelékhez:

0,5 kg túró vagy ricota
2 tojás sárgája
100 g tejszín (creme de leite)
1 evőkanál vaj
1 csipet só
2 evőkanál kukoricakeményítő (nem kötelező)
1 evőkanál cukor
fahéj, vanília ízlés szerint

 

Elkészítés ideje: 
40 perc
Elkészítés menete: 

A lisztet a többi hozzávalóval lágy, de nyújtható tésztává gyúrjuk, majd kissé pihenni hagyjuk (kb. 20 perc). Az asztalra nedves, tiszta konyharuhát terítünk, megszórjuk kissé liszttel, ezen kezdjük nyújtani a tésztát, körkörös mozdulatokkal. Addig nyújtjuk, míg eléggé vékony nem lesz, de nem szabad kilyukadnia. Ezt követően a közepéről kifelé haladva belekenjük a tölteléket, majd feltekerjük a konyharuha segítségével, és kisméretű tepsibe helyezzük. (Nem baj, ha a töltelék kissé kifolyik.) Közepes lángon aranybarnára sütjük.