Jelenlegi hely

Csúsztatott palacsinta

Koffol Gábor
Gyűjtötte Koffol Gábor, a Petőfi Program dévai ösztöndíjasa. A recept forrása: Szakács Jolán, Gábor nagymamája, Nyárádszereda
Csúsztatott palacsinta
Ezzel a finomsággal szokott várni a Nyárádmenti nagymamám, amikor látogatóba mentünk hozzá. Legyen tél vagy nyár, mindig örültünk, ha érkezéskor a konyhaajtón belépve megéreztük a frissen sütött palacsinták vanília illatát. Boldogan kínálta az ínycsiklandó édességet, s bár harmadik fogásnak szánta a leves és második után, mi addig kóstolgattuk, amíg morzsányi sem maradt belőle. Megéri a fáradozást, hiszen egy könnyed, finom, laktató édesség. A lakásban áradó vanília illat mindenkit nassolásra csábít. Megkóstolni, megszeretni!
Hozzávalók: 
  • 6 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 18 dkg liszt
  • 3/4 l tej
  • 1 csomag vanília
  • 6 evőkanál cukor
  • csipetnyi só.
  • a palacsinták közé vaníliás porcukor
Elkészítés ideje: 
1,5 óra
Elkészítés menete: 

A 6 tojás sárgáját, a 6 evőkanál cukorral és 6dkg vajjal simára keverjük, majd lassú keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a lisztet felváltva és a sót is. A 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és vigyázva belekeverjük az előzően elkészített masszába. Ezután nekilátunk a palacsintasütéshez, szépen türelmesen. Minden palacsinta sütése előtt pár csepp olajat öntünk a palacsintasütőbe, kicsit felmelegítjük, s úgy öntjük bele a masszát, egy merengető kanállal. Nagyon lassú tűzön kb. 5 percig sütjük. Mikor szépen megsül egyik oldala, nem fordítjuk meg, hanem óvatosan kicsúsztatjuk egy kerek tésztás tálra és vaníliás porcukorral megszórjuk a felső habos felét, eközben sütjük a következő palacsintát. Így tesszük egymásra, amíg el nem fogy a massza. A legutolsó palacsintát a sült felével borítjuk a többire.